СТРАТЕГІЧНІ МОЖЛИВОСТІ ІНТЕГРАЦІЇ КРЕАТИВНОГО БІЗНЕСУ УКРАЇНИ ДО ЄВРОПЕЙСЬКИХ РИНКІВ - ЛЮБЧЕНКО, Андрій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті досліджено стратегічні можливості інтеграції креативного бізнесу України до європейських ринків у контексті євроінтеграційних процесів та трансформації національної економіки. Обґрунтовано, що креативні індустрії виступають важливим системоутворюючим елементом інноваційної моделі розвитку, здатним формувати високу додану вартість, стимулювати експортний потенціал і підвищувати конкурентоспроможність держави на міжнародному рівні. У роботі акцентовано увагу на багатовимірному характері інтеграції креативного бізнесу, яка охоплює економічні, інституційні, культурні та технологічні аспекти. На основі узагальнення сучасних наукових підходів і практик Європейського Союзу систематизовано ключові стратегічні напрями інтеграції креативного бізнесу України до європейських ринків, зокрема участь у європейських ланцюгах створення доданої вартості, гармонізацію інституційного та правового середовища, залучення до програм ЄС підтримки креативних індустрій, цифровізацію бізнес-процесів і розвиток креативних кластерів. Доведено, що мережевий характер креативних ланцюгів вартості створює сприятливі умови для поступової інтеграції українських суб’єктів креативного бізнесу через міжнародні партнерства, копродукцію та використання цифрових платформ. Обґрунтовано, що реалізація визначених стратегічних можливостей сприятиме модернізації креативного сектору, підвищенню його інноваційного потенціалу та формуванню позитивного міжнародного іміджу України. Зроблено висновок, що інтеграція креативного бізнесу до європейських ринків має не лише економічне, а й ширше соціально-інституційне значення, виступаючи каталізатором структурних реформ і сталого розвитку національної економіки.