ПРІОРИТЕТИ ТА ІНСТРУМЕНТАРІЙ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ДЕРЕВООБРОБНІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ - ФЕДОРЧУК , Сергій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті досліджується стан та перспективи розвитку підприємницької діяльності у деревообробній промисловості України. Метою статті визначено обґрунтування пріоритетів та визначення інструментарію державної політики розвитку підприємницької діяльності у деревообробній промисловості України. Проаналізовано позитивні тенденції галузі, що свідчать про її вагомий внесок у національну економіку, зокрема зростання виробництва деревини та пиломатеріалів, нарощування експорту продукції, збільшення зайнятості у регіонах, а також впровадження інноваційних технологій і модернізацію виробничих потужностей. Виявлено ключові проблеми та перешкоди, які стримують активізацію підприємницької діяльності, зокрема недостатнє фінансування, обмежений доступ до інвестицій, логістичні труднощі, високі ризики експорту та нестача кваліфікованих кадрів. Обґрунтовано пріоритети державної політики, спрямованої на стимулювання розвитку галузі, серед яких підвищення інвестиційної привабливості, модернізація виробництва, підтримка малих і середніх підприємств, розвиток експортного потенціалу та інновацій. Запропоновано комплекс інструментів реалізації цих пріоритетів, включаючи гранти та субсидії, пільгове кредитування, створення кластерів, програми навчання, цифровізацію виробничих процесів та підтримку науково-дослідних проєктів. Реалізація запропонованих заходів дозволяє забезпечити стійкий розвиток деревообробної промисловості, підвищити її конкурентоспроможність, створити нові робочі місця та інтегрувати галузь у глобальні ланцюги створення доданої вартості.