ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ДЕРЖАВНИХ БАНКІВ НА РИНКУ БАНКІВСЬКИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ - ЛАРІОНОВА Katerina; ГОРДЄЄВА Tetyana (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті досліджено особливості функціонування державних банків України в умовах воєнного стану, зростання макроекономічних дисбалансів та глобальної фінансової нестабільності. Акцентується увага на стратегічній ролі державних банків як ключових інституцій забезпечення фінансової безпеки, стійкості банківської системи та підтримки економіки у період глибоких кризових трансформацій. Підкреслюється, що їхня роль значно розширилася: від класичних посередницьких функцій до виконання комплексних завдань антикризового управління, підтримки пріоритетних секторів економіки та стабілізації національної фінансової інфраструктури. Проаналізовано структурні зміни у банківському секторі, включно з націоналізацією системно важливих фінансових установ і формуванням високої концентрації активів у державному секторі. Визначено як позитивні аспекти такого перерозподілу — зростання стійкості банківської системи та зменшення системних ризиків, — так і потенційні загрози, серед яких ризик зниження конкуренції, можлива монополізація ринку та небезпека політичного впливу на управлінські рішення й кредитну діяльність. Особливу увагу приділено здатності державних банків виконувати контрциклічну функцію в умовах економічних шоків: продовжувати кредитування бізнесу та населення, забезпечувати доступність фінансових ресурсів, підтримувати критично важливі галузі навіть за умов підвищених ризиків. Проаналізовано динаміку непрацюючих кредитів (NPL), тенденції їх поступового зниження, а також вплив процесів очищення балансів на загальну якість кредитного портфеля та інвестиційну привабливість сектору. У статті обґрунтовано необхідність подальшої модернізації діяльності державних банків з урахуванням кращих міжнародних практик управління, вимог сучасного ризик-менеджменту та підвищення прозорості корпоративного управління. Запропоновано напрями удосконалення їхньої роботи в умовах війни: посилення операційної стійкості, розширення цифрових сервісів, оптимізація кредитної політики, удосконалення моделей взаємодії з урядом та регуляторами. Зроблено висновок, що за умови ефективних реформ державні банки можуть стати ключовими драйверами післявоєнного відновлення економіки України, сприяти залученню інвестицій та формуванню міцної фінансової основи для сталого розвитку країни.