AI-РИЗИКИ У БАНКІВСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПІДХОДИ ДО ЇХ ОЦІНЮВАННЯ - ХОДАКЕВИЧ , Сергій; ГЛАДИШЕНКО , Микола; ХОДАКЕВИЧ , Богдан (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті систематизовано ризики, що виникають у процесі впровадження технологій штучного інтелекту (AI) у банківську діяльність, та обґрунтовано методичні підходи до їх оцінювання. Уточнено зміст поняття «AI-ризики у банківській діяльності», запропоновано класифікацію AI-ризиків (модельні, даних, кібербезпекові, операційні, етичні та регуляторні) й окреслено їх місце в загальній системі ризиків банку. На основі узагальнення міжнародних стандартів і наукових праць розроблено інтегровану методику оцінювання AI-ризиків, що поєднує кількісні (матриці «ймовірність–вплив», ключові індикатори ризику, стрес-тестування) та якісні (алгоритмічний аудит, оцінка упередженості, зрозумілий AI, управління модельним ризиком) інструменти. Показано, що ефективне управління AI-ризиками потребує інституціоналізації управління модельним ризиком, розвитку політик управління даними та адаптації регуляторних вимог до специфіки AI у банківському секторі.