ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНИМ РОЗВИТКОМ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - АВГУСТИН, Руслан; ДЕМКІВ, Ірина; СТРУМЕЦЬКИЙ, Олександр (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У дослідженні головна увага приділяється проблемним аспектам управління економічним розвитком територіальних громад, її сучасним аспектам. В роботі зазначено, що на сучасному етапі формування інституту територіальних громад в Україні особливої актуальності набуває необхідність проведення міждисциплінарних досліджень, спрямованих на вивчення їхньої ролі у забезпеченні ефективного місцевого самоврядування, зміцненні економічної спроможності регіонів та посиленні соціальної інтеграції на місцевому рівні. Констатовано, що із початком повномасштабного вторгнення, територіальні громади опинилися в епіцентрі масштабної соціально-економічної, безпекової та гуманітарної кризи. Комплексний аналіз ситуації свідчить про низку ключових загроз, що мають критичний вплив на функціонування місцевого самоврядування, сталий розвиток і життєздатність громад. Тому, метою статті є узагальнення проблемних аспектів управління економічним розвитком територіальних громад та визначено основні перспективні напрямки їх розвитку В роботі окреслено напрямки управління територіальними громадами, зокрема: виробничо-економічний, організаційний, соціальний, територіальний, галузевий. Окреслено основні проблеми управління економічним розвитком територіальних громад, та перспективи подальшого розвитку територіальних громад. Визначено деякі територіальні громади, які використовують сучасні методи управління економічним розвитком територіальних громад.