ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ НА РІВНІ ПІДПРИЄМСТВА - ІВЧЕНКО, Євген; ТИЩЕНКО, Володимир (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті розглянуто проблеми оцінювання фінансово-економічної безпеки на рівні підприємств. Виділено критеріїв для визначення поняття фінансово-економічна безпека підприємства. Проаналізовані формулювання різних авторів щодо поняття «фінансово-економічна безпека підприємства». Визначено своє бачення поняття «фінансово-економічна безпека на рівні підприємства», під яким можна розуміти певний стан його захищеності від загроз (як внутрішніх так і зовнішніх), який дозволяє підприємству стабільно функціонувати, ефективно використовувати обмежені наявні ресурси та досягати своїх стратегічних цілей. Розглянуто основні компоненти фінансово-економічної безпеки підприємства. Сформульовані ключові аспекти і завдання забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємства. Приведено різноманітні методи які використовуються для оцінки безпекового рівня підприємства на сьогодні. Виділено джерела інформації які застосовуються для оцінки системи фінансово-економічної безпеки підприємства. Визначено основні підходи до оцінки фінансово-економічної безпеки на рівні підприємства. Проаналізовано переваги та недоліки основних підходів до оцінки фінансово-економічної безпеки на рівні підприємств. Намічені перспективи подальших досліджень з оцінки фінансово-економічної безпеки на рівні підприємства.