МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ УСУНЕННЯ НЕГАТИВНИХ НАСЛІДКІВ ВІЙНИ ДЛЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ РЕГІОНУ: ОСОБЛИВОСТІ ФІНАНСУВАННЯ - ГАРБУЗЮК, Валерій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У статті визначено основні фактори негативного впливу війни на соціально-економічний розвиток регіону та працездатність населення. До таких факторів віднесено тимчасову еміграцію, внутрішнє переміщення громадян, гостру необхідність мобілізації для захисту держави. Процес мінімізації негативних наслідків дії представлених факторів змодельовано за допомогою трансформації їх наслідків у вхідні фактори функцій середньо- та довгострокового економічного планування. Доведено, що прискорення відновлення трудового потенціалу регіону вимагатиме зосередження колосальних трудових ресурсів на виробничо-будівельній сфері для динамічної відбудови комунальної інфраструктури та інших об’єктів країни з метою стабільного соціально-економічного розвитку. Встановлено, що необхідно розробляти і впроваджувати масштабні програми реабілітації населення, які потребують і відповідного фінансування. Серед основних джерел фінансування програм для кожного конкретного регіону можна виділити такі як: Національна служба здоров’я України, бюджети різних рівнів, грантові програми закладів освіти, спеціальний фонд закладів охорони здоров’я. При цьому співвідношення власних, запозичених і залучених джерел фінансування програм має бути оптимізоване – вклади усіх учасників програми мають бути збалансованими. Розроблено модель оптимізації джерел фінансування програм реабілітації.