СТРАТЕГІЧНІ ПРІОРИТЕТИ ТА ІНСТРУМЕНТИ ІННОВАЦІЙНОГО ШЛЯХУ РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНОГО РИНКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ - ВАСИЛЬЦІВ , Тарас; КУНИЦЬКА-ІЛЯШ, Марта; МАКСИМ, Володимир (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У дослідженні аналізуються питання формування й реалізації державної політики забезпечення розвитку внутрішнього ринку сільськогосподарської продукції. Особливу увагу привернуто до питань інноваційного вектора поступу досліджуваного ринку. Відтак, метою публікації визначено обґрунтування стратегічних пріоритетів та інструментів інноваційного шляху розвитку вітчизняного ринку сільськогосподарської продукції. У статті досліджено сучасний стан та перспективи розвитку вітчизняного ринку сільськогосподарської продукції в умовах війни та повоєнного відновлення. Визначено, що попри уповільнення темпів зростання, ринок зберіг високий потенціал, що проявляється у здатності адаптуватися до нових викликів, підтримувати експортну активність та відновлювати виробничо-технологічні можливості. Обґрунтовано, що орієнтація на зовнішні ринки вимагає підвищення якості та конкурентоспроможності продукції, що тісно пов’язано з активізацією інноваційної діяльності у сфері агробізнесу. Показано напрями впровадження сучасних технологій, цифрових рішень, біотехнологій та екологічно безпечних методів виробництва як ключових чинників інноваційного розвитку аграрного сектору. Окрему увагу приділено ролі держави у формуванні стратегічних пріоритетів та інструментів підтримки інновацій, зокрема через податкові стимули, пільгове фінансування, грантову підтримку та розвиток нормативно-правового середовища. Зроблено висновок про необхідність подальшого наукового обґрунтування та практичної реалізації державної політики, спрямованої на інноваційний розвиток ринку сільськогосподарської продукції України, що є важливою передумовою підвищення його глобальної конкурентоспроможності та забезпечення стійкого економічного зростання.