АНАЛІТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ВИТРАТ БАНКІВ - ХРУЩ Nila; ГОРДЄЄВА Tetyana (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті обґрунтовано теоретико-методичні підходи та прикладні аспекти формування витрат банку в умовах воєнного стану та трансформації банківської системи. Доведено, що витрати банку не можуть розглядатися як ізольований фінансовий показник, а є комплексним і стратегічно важливим елементом управління банківською установою. Підкреслюється, що саме структура та ефективність формування витрат визначають стабільність функціонування банківської системи, рівень її фінансової стійкості та здатність адаптуватися. На основі аналізу макроекономічних показників банківської системи України та діяльності ПАТ АБ «Південний» окреслено тенденції зміни обсягів і структури витрат, виявлено резерви для їх оптимізації. Запропоновано напрями вдосконалення процесів формування витрат, зокрема впровадження адаптивного бюджетування, цифровізації операцій, диференціації витрат за їх стратегічною цінністю та централізації непрофільних функцій. Обґрунтовано, що оптимізація витрат повинна розглядатися не лише як інструмент економії, а як стратегічний фактор підвищення конкурентоспроможності та стійкості банків у сучасних умовах.