ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ ІНСТИТУЦІЙНИХ ЦИФРОВИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ ЕКОНОМІКИ - ОГІЄНКО, Микола; ОГІЄНКО, Альона; ПОД’ЯЧЕВ, Станіслав; ЛАГОДІЄНКО, Максим (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
Успішна реалізація стратегії цифрової трансформації економіки вимагає формування відповідного організаційно-економічного механізму, який здатний гнучко реагувати та адаптувати стратегію до зміни умов її реалізації, дотримуючись загального напряму для досягнення стратегічних цілей і завдань. Сутність організаційно-економічного механізму визначається у науковій літературі по-різному, зокрема, як системна сукупність складових елементів та зв’язків між ними, які націлені на досягнення спільної мети, або як систему зв’язків між елементами стратегії та отриманим в результаті її реалізації результатому. Метою даної статті є розробка організаційно-економічного механізму реалізації стратегії інституційних цифрових трансформацій економіки. Організаційно-економічний механізм реалізації стратегії інституційних цифрових трансформацій економіки є адаптивною системою взаємопов’язаних (узгоджених та взаємодіючих) елементів (процесів, важелів, ресурсів), яка забезпечує комплексне виконання завдань стратегії (стратегічних планів і програм), а також здолання ризиків і протидію викликам, для досягнення поставлених стратегічних цілей збалансованого цифрового розвитку національного господарства і підвищення його глобальних конкурентних позицій. Цифровізація економіки викликає низку проблем економічного, управлінського, соціального, психологічного характеру, які напряму пов’язані з персоналом підприємств і організацій. Завданням моніторингу є завчасне виявлення і превентивне усунення негативної дії чинників ризику кадрового забезпечення процесів реалізації стратегії інституційної цифрових трансформацій економіки.