МЕТОДИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ВПРОВАДЖЕННЯ ЦИРКУЛЯРНОЇ ТА БЛАКИТНОЇ ЕКОНОМІКИ ДЛЯ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ВИНОГРАДАРСЬКО ВИНОРОБНОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - ВДОВЕНКО, Наталія; ЛОПАТИНСЬКИЙ, Юрій; САРКІСЯН, Ганна (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті запропоновано підходи до подолання викликів, які обумовлюють необхідність впровадження інноваційних концепцій, таких як циркулярна та блакитна економіка, для забезпечення відповідного рівня галузевої конкурентоспроможності, екологічної збалансованості та розвитку виноградарсько-виноробного комплексу України. Доведено, що це дозволить створити системний методичний інструментарій, орієнтований на стратегічне управління з урахуванням принципів ресурсоефективності. Вказано, що впровадження циркулярного підходу у виноробстві зменшує негативний вплив галузі на довкілля, оскільки скорочуються викиди і стічні забруднення, зменшується потреба в нових сировинних ресурсах. Акцентована увага на тому, що перехід від лінійної до циркулярної моделі у виноградарсько-виноробному комплексі є основою з метою стратегічного розвитку, що дозволить мінімізувати відходи та максимально використовувати наявні ресурси. Обґрунтована модель в виноградарсько-виноробному комплексі дає всі підстави запровадити низку заходів для підвищення ресурсоефективності: ефективне використання води; енергоефективність та відновлювана енергія; оптимізація використання матеріалів і тари. Наведено основні методичні інструменти, що використовуються для оцінювання ефективності рішень у виноградарстві і виноробстві: показники ефективності; аналіз життєвого циклу; системи екологічного менеджменту і сертифікація; багатокритеріальний аналіз та інтегровані економічні індекси; органічне та біодинамічне виноградарство.