РОЗВИТОК ІТ-СЕКТОРА В УКРАЇНІ ЯК ПРОДУЦЕНТА ЗАСОБІВ І ТЕХНОЛОГІЙ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СТРУКТУР - НАСКАЛЬНИЙ, Сергій; СТАДНИК, Валентина (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
Метою статті визначено дослідження здатності вітчизняного ІТ-сектору розробляти продукти для ефективної цифровізації підприємницьких структур із врахуванням їх галузевої специфіки і сучасних управлінських практик. Аргументовано, що це потребує відокремленого аналізу динаміки розвитку двох складових ІТ-сектору: виробництва програмного забезпечення і надання послуг з використання інформаційних технологій. Проведений аналіз показав, що динаміка розробок програмного забезпечення була дещо вищою, ніж динаміка надання послуг інформаційного забезпечення підприємницької діяльності. Висловлено припущення, що це пов’язано із тим, що багато українських розробників програмного забезпечення працювали на аутсорсі, виконуючи замовлення зарубіжних компаній. З появою штучного інтелекту попит на ці послуги значно знизився, що погіршило показники діяльності українських розробників. Набули гостроти й інші чинники зовнішнього середовища, які систематизовано з виділенням змісту й наслідків їх впливу на діяльність ІТ-сектору. Підкреслено, що вони більшою мірою погіршили діяльність розробників-аутсорсерів. Водночас стали більш затребуваними послуги розробників інформаційних технологій. Охарактеризовано діяльність тих ІТ-компаній, які здобули визнання на глобальному ринку і досягли статусу «єдинорогів». З урахуванням зростаючих потреб сучасних підприємницьких структур в підвищенні операційної ефективності, розглянуто інформаційні технології, розроблені українськими компаніями, які сприяють вирішенню цих питань в різних функціональних сферах діяльності. Акцентовано на перспективності таких розробок і їх обопільній корисності для розвитку як ІТ-сфери, так і інших галузевих груп підприємницької діяльності.