ФУНКЦІОНАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ МИТНОГО БРОКЕРА: ЗАКОНОДАВЧИЙ АНАЛІЗ УКРАЇНИ, ЄС, США ТА КАНАДИ - КОЛОМІЄЦЬ, Ганна (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті представлено порівняльно-правовий аналіз регуляторних підходів до митного брокерства в Україні, Європейському Союзі, США та Канаді. Дослідження розкриває, як різні моделі доступу до професії митного брокера – ліцензування, авторизація та ліберальний режим – впливають на якість та правомірність митного оформлення. Особливу увагу приділено реформі в Україні, яка передбачає перехід від ліцензійної моделі до системи авторизації відповідно до Митного кодексу Союзу та стандартів WCO SAFE. У статті визначено ключові регуляторні тенденції: механізм поділу представництва в ЄС (пряме/непряме), суворі вимоги до ліцензування та безперервної освіти в Північній Америці (CBLE, CBSA), а також роль добровільної сертифікації AEO як форми пострегуляторного контролю. Надано порівняльну таблицю основних правових та інституційних вимог, яка може стати орієнтиром для законотворців і суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. У статті зроблено висновок, що професіоналізація та делегування митних формальностей авторизованим представникам сприяють підвищенню безпеки ланцюгів постачання та ефективності адміністративних процедур. Подальші дослідження доцільно спрямувати на емпіричну оцінку впливу авторизації на час митного оформлення та застосування ІТ-інструментів на основі штучного інтелекту для підтримки класифікації товарів і прогнозування ризиків.