РОЛЬ ІННОВАЦІЙНИХ СТРАТЕГІЙ В ПРОЦЕСІ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - МАКОВЕЦЬКА, Ірина; НІКОЛАЄВА, Маргарита; БАННІКОВА, Наталія (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті досліджено значення інноваційних стратегій в процесі управління персоналом, як ключового фактору для підвищення ефективності роботи підприємств в умовах цифрової трансформації, глобалізації та підвищеної нестабільності бізнес-середовища. Окреслено ключові типи інноваційних стратегій, зокрема, технологічні, організаційні та соціальні, разом з конкретними інструментами для їх реалізації, серед яких цифрові HR-платформи, аналіз великих даних та системи управління знаннями. Особливу увагу зосереджено на практичних аспектах впровадження інноваційних підходів на українських підприємствах, беручи до уваги національні економічні, культурні та регуляторні особливості. Ґрунтуючись на аналізі сучасних наукових праць, доведено, що впровадження інноваційних стратегій в управління персоналом сприяє не тільки підвищенню продуктивності праці, але й формуванню гнучкої організаційної структури, покращенню здатності адаптуватися до змін та укріпленню корпоративної культури. В умовах жорсткої конкуренції та швидких технологічних змін ефективне управління людським ресурсами виступає визначальним фактором для забезпечення довгострокової конкурентоспроможності підприємств. Використання інноваційних стратегій у сфері HR дозволяє не лише своєчасно реагувати на зовнішні виклики, але й формувати нові підходи до мотивації, професійного зростання та залучення персоналу, що забезпечує сталість функціонування та розвиток підприємства в бізнес-середовищі.