РОЗВИТОК КОНЦЕПТУАЛЬНИХ ПІДХОДІВ ДО РОЗУМІННЯ ЛІДЕРСТВА - ГАРБУЗЮК, Олександра; РУДНІЧЕНКО, Євгеній; ГАВЛОВСЬКА, Наталія (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті проаналізовано еволюцію концептуальних підходів до розуміння лідерства в історичній перспективі, визначено ключові елементи лідерства в працях зарубіжних учених. Авторами виділено основні елементи лідерства. Зокрема, лідерство як сукупність якостей особистості (вроджених та набутих), що відрізняють індивіда від натовпу і визначають його потенціал впливу на групу. Такий підхід до розуміння теорії лідерства, на думку авторів, міститься у героїчній теорії, психоаналізу, теорії рис, харизматичного лідерства, моделі рис великої п’ятірки, емоційного лідерства. Другим елементом є розуміння лідерства як результату взаємодії лідера та його послідовників; сприйняття цієї взаємодії, що виступає стимулом діяльності спрямованої на досягнення певних цілей групи. Такий аспект розкривається через поведінкову, ситуаційну теорії; транзакційне та трансформаційне лідерство; лідерство як служіння; атрибутивну теорію; теорію «опосередкованого лідерства»; концепцію «контактного лідерства». Третім елементом є мистецтво делегування і взаємодії задля досягнень спільних цілей, тобто лідерство як колективна співпраця. Це підкреслено у теоріях «розподіленого лідерства», «колективного лідерства», «спільного лідерства». Четвертим елементом визначено лідерство як саморозвиток, процес навчання та адаптації задля досягнення власних цілей, тобто майстерність керувати власним життям і розвитком (теорія «внутрішнього лідерства», «самолідерства», концепція «контактного лідерства»).