МОЛОДІЖНЕ СОЦІАЛЬНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО ЯК ШЛЯХ ДО ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІКИ КРАЇНИ - ТУРЧАК, Вікторія; ШВЕД, Вадим (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті всебічно розглядається феномен молодіжного соціального підприємництва як чинник соціально-економічного розвитку України в умовах війни та післявоєнного відновлення. Наголошено на актуальності дослідження через зростаючий інтерес до поєднання бізнесових інструментів з вирішенням соціально важливих проблем. Молодь розглядається як рушійна сила інновацій, яка завдяки своїй гнучкості, креативності та цифровій обізнаності здатна генерувати нові підходи до розв’язання викликів сьогодення. Проаналізовано поняття соціального підприємництва у світовому та національному контекстах, а також його особливості у молодіжному середовищі. Визначено, що молодіжне соціальне підприємництво не лише сприяє зниженню рівня безробіття серед молоді, але й забезпечує підтримку вразливих категорій населення, таких як ветерани, внутрішньо переміщені особи та особи з інвалідністю. Особливу увагу приділено аналізу перешкод, що стоять на шляху розвитку цього явища в Україні. До них віднесено соціально-економічні труднощі, нестабільність правового поля, відсутність спеціалізованих освітніх програм, недостатній рівень доступу до фінансування, а також психологічні бар’єри. У статті розглянуто міжнародний досвід та практики підтримки молодіжного соціального підприємництва, на основі яких запропоновано конкретні механізми для стимулювання цього напрямку в Україні. Зокрема, йдеться про необхідність розробки державних програм фінансової підтримки, створення чіткої законодавчої бази, впровадження інноваційних освітніх рішень, розвиток міжнародного співробітництва, а також популяризацію успішних практик серед молоді.