КВАЛІМЕТРІЯ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ РЕСУРСНОЇ ЦИРКУЛЯРНОСТІ АГРОБІЗНЕСУ - РЄПІНА, Інна; ХОДАКІВСЬКИЙ, Володимир (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті розкривається необхідність впровадження ефективних підходів до оцінювання результативності ресурсної циркуляції в агробізнесі як важливої складової сталого розвитку економіки України у воєнний та повоєнний періоди. Підкреслюється, що якість бізнес-процесів стає вирішальним чинником у досягненні конкурентоздатності, інвестиційної привабливості та екологічної відповідальності аграрного сектору в умовах глобалізації та інтеграції до європейського простору. Здійснено аналіз сучасних методик оцінювання, які застосовуються в економічній теорії та практиці, виявлено їх обмеження щодо оцінки якісних характеристик розвитку бізнес-процесів. У якості альтернативного інструментарію запропоновано застосування кваліметричного підходу, який дозволяє не лише кількісно оцінити ресурсну циркуляцію, але й інтегрувати аспекти якості, ризиків, потреб стейкхолдерів та відповідності сучасним галузевим стандартам. Визначено переваги кваліметричного оцінювання: об’єктивність результатів, урахування технологічного рівня підприємства, адаптація до умов змінного середовища. Запропоновано структуру системи показників результативності, яка охоплює дискретні, групові, комбіновані та інтегральні індикатори з урахуванням технічних, економічних, соціальних і екологічних чинників. У межах дослідження представлено модель вимірювання коефіцієнта ефективності використання ресурсного потенціалу, що може бути використана для прогнозування та прийняття управлінських рішень в аграрному секторі.