МЕТОДИКА АНАЛІЗУВАННЯ ФАКТОРІВ ЗБІЛЬШЕННЯ ДОХОДІВ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ - КРАВЧИК, Юрій; ДЖЕДЖУЛА, В’ячеслав; ВЕСНІН, Сергій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У статті розглядаються питання функціонування та розвитку підприємств ресторанного бізнесу в Україні, впливу економічної нестабільності та інших факторів на ресторанну галузь України. Зазначається, що цей сектор економіки найбільш уразливий до зовнішніх впливів, але водночас підприємства ресторанного господарства мають менші бар'єри для вступу на ринок. Під час повномасштабної війни ці підприємства стикаються з серйозними викликами, такими як руйнування підприємств та їх інфраструктури, а також погіршення умов логістики та постачання продукції. Вказане актуалізувало завдання реалізації, з одного боку, антикризової політики відновлення їх діяльності як передумови розвитку суб’єктів цього виду економічної діяльності, а, з іншого боку, – здійснення системи заходів, орієнтованих посилення конкурентних позицій суб’єктів галузі ресторанного бізнесу. Показано, що одним зі провідних критеріїв та водночас умов конкурентного розвитку підприємств ресторанного бізнесу є обсяги їх доходу. Метою статті є розробка та апробація авторського методичного підходу до аналізування факторів збільшення доходів та забезпечення конкурентного розвитку підприємств ресторанного бізнесу. Прикладне значення результатів дослідження полягає у формуванні положень в частині ідентифікації факторів збільшення обсягів господарської діяльності суб’єктів ресторанного бізнесу. Наукова новизна результатів дослідження полягає в подальшому розвитку методики аналізування доходів суб’єктів ресторанного бізнесу.