БАНКІВСЬКЕ ЕКО-КРЕДИТУВАННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ФІНАНСУВАННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - БАТАЖОК, Світлана; АВРАМЧУК, Лідія (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті досліджено сутність банківського еко-кредитування як одного з ключових інструментів фінансування сталого розвитку в умовах глобальної екологічної трансформації. Розглянуто основні форми та механізми реалізації еко-кредитування, охарактеризовано міжнародний досвід та українську практику його впровадження. Визначено бар’єри на шляху розвитку еко-кредитування в Україні та окреслено перспективи його активізації в умовах переходу до "зеленої" економіки. Еко-кредитування розглядається як форма цільового кредитування, спрямована на підтримку проєктів, що сприяють зменшенню негативного впливу на довкілля, підвищенню енергоефективності, впровадженню відновлюваних джерел енергії та екологічно безпечних технологій. Розкрито механізми реалізації еко-кредитування в банківському секторі, включаючи специфіку оцінки екологічних ризиків, надання пільгових умов кредитування та взаємодію банків з державними структурами й міжнародними фінансовими інституціями. Проаналізовано міжнародний досвід впровадження зеленого фінансування, зокрема практики ЄС, США та Китаю, які можуть бути адаптовані в українських реаліях. Визначено ключові бар’єри розвитку еко-кредитування в Україні: недостатня регуляторна база, обмеженість фінансових ресурсів банків, низький рівень обізнаності позичальників та відсутність комплексної державної стратегії. Окреслено перспективи активізації зеленого кредитування шляхом впровадження стимулюючих механізмів, зокрема податкових пільг, гарантій за кредитами та субсидій. Наголошено на важливості консолідованих дій з боку банківського сектору, держави та міжнародних партнерів для формування ефективної та сталої системи зеленого фінансування. Обґрунтовано необхідність комплексного підходу до формування ефективної системи зеленого фінансування за участі банків, держави та міжнародних партнерів.