ТРАНСФОРМАЦІЯ СТРУКТУРИ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ - ПАККІ, Андрій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
Метою статті є дослідження особливостей трансформації структури бізнес-процесів в умовах динамічних змін зовнішнього середовища з використанням сучасних інструментів трансформації, таких як цифровізація, автоматизація, бізнес-аналіз та реінжиніринг процесів. У статті досліджуються основні тенденції, що впливають на формування бізнес-процесів в умовах сучасних економічних викликів. Показано, що однією з ключових тенденцій є цифровізація, яка включає впровадження інноваційних технологій, таких як штучний інтелект, великі дані, блокчейн та Інтернет речей - ці технології дозволяють автоматизувати процеси, підвищити точність прогнозування та зменшити залежність від людського фактору, що сприяє значному покращенню ефективності бізнесу. Визначено, що другої значущої тенденцією, є стійкий розвиток, який передбачає інтеграцію екологічних, соціальних та управлінських аспектів у систему бізнес-процесів. Сталий розвиток сприяє підвищенню довіри як інвесторів, так і споживачів, і включає принципи ESG, що важливо для забезпечення екологічної відповідальності та ефективного використання ресурсів. Встановлено, що сьогодні бізнеси стикаються з новими викликами, такими як зміни в демографічній структурі, урбанізація та зростання соціальної нерівності, що потребує адаптації до нових умов ринку. Серед основних тенденцій економічного розвитку виокремлюються діджиталізація, глобалізація, екологічні ініціативи, зміни у структурі зайнятості та інноваційність у фінансовому секторі. Ці процеси значно змінюють структуру бізнес-процесів, змушуючи компанії переглядати свої стратегії управління та оптимізувати діяльність для забезпечення стабільного розвитку. Особливу увагу приділено класифікації бізнес-процесів, яка включає основні, допоміжні та управлінські процеси. Це дозволяє краще зрозуміти взаємозв'язки в межах підприємства та оптимізувати використання ресурсів, підвищуючи ефективність управлінських рішень. Інтеграція передових технологій у бізнес-процеси є невід'ємною частиною розвитку сучасних підприємств, адже дозволяє швидко адаптуватися до змін на ринку, підвищити конкурентоспроможність та забезпечити довгострокову стійкість. Визначено необхідність постійного вдосконалення бізнес-процесів в умовах глобалізації, технологічних інновацій та економічної нестабільності для підтримки економічного розвитку та забезпечення високої ефективності підприємств у конкурентному середовищі.