ЕВОЛЮЦІЯ КОНЦЕПТУАЛЬНИХ ЗАСАД ФУНКЦІОНУВАННЯ ФІНАНСІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В КОНТЕКСТІ ПОДОЛАННЯ НАСЛІДКІВ ВІЙНИ - ЄРЬОМЕНКО, Роман (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті досліджується еволюція наукових поглядів на роль і функції фінансів місцевого самоврядування в контексті подолання наслідків війни. Ідея статті полягає у проведенні ґрунтовного теоретичного аналізу розвитку концептуальних підходів до цієї проблематики протягом останніх 200 років з метою поглиблення теоретичного розуміння функціонування місцевих фінансів в умовах воєнних загроз та повоєнного відновлення. Мета статті – поглибити теоретичне розуміння ролі фінансів місцевого самоврядування в подоланні наслідків війни. Відповідно до мету, у статті вирішено три завдання: провести ретроспективний аналіз еволюції наукових поглядів на роль місцевих фінансів під час війни; систематизувати теоретичні підходи до визначення функцій фінансів територіальних громад у воєнний період; уточнити ключові особливості сучасного науково-методологічного і фінансового контексту на реальному прикладі сучасної повоєнної України для дослідження фінансів місцевого самоврядування в контексті воєнного часу і значної невизначеності. На основі ретроспективного аналізу еволюції наукової думки та узагальнення сучасних викликів автором запропоновано власну систематизацію функцій фінансів територіальних громад у воєнний період, що включає фіскально-забезпечувальну, стабілізаційно-регуляторну, відновлювально-розбудовчу, соціально-захисну та демократично-консолідуючу функції. Обґрунтовано, що виділення саме таких функцій дозволяє сформувати цілісне уявлення про багатогранну роль місцевого самоврядування у адаптації до викликів конфлікту та забезпеченні повоєнного відновлення. Наукова новизна дослідження полягає у подальшому розвитку теоретичних засад функціонування місцевих фінансів шляхом розробки оновленої функціональної класифікації, що ґрунтується на комплексному врахуванні безпекових, економічних, соціальних та інституційних критеріїв.