СУЧАСНІ ПРІОРИТЕТИ УДОСКОНАЛЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЇ СФЕРИ УКРАЇНИ - ЗУБКОВ, Руслан; ДУБАС, Ростислав; САМОФАЛОВА, Марія (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
Встановлено, що покращення інвестиційної привабливості агропродовольчої сфери України вимагає комплексного підходу зокрема через реформування законодавства, впровадження нових фінансових механізмів, захисту прав інвесторів. Лише за таких умов агропродовольча сфера зможе реалізувати свій інвестиційний та природо-ресурсний потенціал і стати важливим драйвером економічного зростання країни. Успіх цих реформ залежить від взаємодії влади, бізнесу та суспільства, як базису створення стабільних та сприятливих умов для активізації інвестиційних процесів. Доведено, що одним із ключових інструментів підтримки агропродовольчої сфери є державні інвестиційні програми (субсидії, податкові пільги, доступні кредити тощо), метою яких є модернізація агропродовольчого виробництва, підвищення його продуктивності та забезпечення продовольчої безпеки. Разом з тим, активна промоція української аграрної продукції на міжнародному рівні є важливим чинником для залучення інвестицій та розширення експортних можливостей. Де, конкурентні переваги української агропродукції (висока якість, безпека, сталий розвиток та цінова доступність) створюють передумови для її успішного просування на світових ринках продовольства та агросировини. Визначено основні напрямки інвестування у новітні технології та модернізацію виробництв агропродовольчої сфери, а також основні стратегічні пріоритети її сталого розвитку. Агропродовольча сфера в сучасних умовах розвитку є фундаментальною складовою національної економіки України, яка забезпечує продовольчу безпеку, формує значну частку експорту та створює масштабні робочі місця. Однак в умовах воєнного стану країни та глобальних викликів, даний сектор економіки потребує системного інвестиційного забезпечення за для збереження своєї конкурентоспроможності та сталості розвитку. При цьому, підвищення інвестиційної привабливості агропродовольчої сфери вимагає реформування законодавства, впровадження нових фінансових механізмів реалізації агропродовольчих програм та забезпечення захисту прав інвесторів.