ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНИЙ РОЗВИТОК КУРОРТНО-РЕКРЕАЦІЙНИХ МІСТ І ТЕРИТОРІЙ: МОДЕЛЮВАННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - ЗАХАРЧЕНКО Pavlo; НЕСТОРЕНКО Tetyana; КОЙНАШ Maryna (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У статті досліджено особливості інноваційного розвитку курортно-рекреаційних міст та територій сфери в контексті трансформаційних процесів глобальної економіки та розбудови платформної економіки. Розглянуто сучасні тенденції інноваційного розвитку галузі, включаючи цифровізацію та впровадження передових технологій для підвищення якості рекреаційних та туристичних послуг. З урахуванням концепцій Й. Шумпетера, Г. Менша, А. Кляйнхета та інших дослідників проаналізовано вплив інновацій на економічні цикли, структурні зміни та конкурентоспроможність курортно-рекреаційних міст і територій. Особливу увагу приділено ролі інноваційних хвиль, що формують нові бізнес-моделі та змінюють економічний ландшафт галузі. Запропоновано математичну модель вибору оптимальної інноваційної політики, яка базується на аналізі ефективності інвестицій у новітні рекреаційні технології. Використано узагальнене логістичне рівняння для моделювання динаміки технологічних змін, що дозволяє прогнозувати ефективність впровадження інновацій та їх вплив на стійкий розвиток територій. Визначено критерії оцінки інноваційних процесів, зокрема їх економічну доцільність, екологічну безпеку та соціальну значущість. Доведено необхідність інтеграції платформних рішень для підвищення адаптивності курортно-рекреаційної економіки. Розглянуто можливості застосування цифрових екосистем та алгоритмічного управління для координації інноваційної діяльності та оптимального розподілу ресурсів. Визначено закономірності взаємодії інноваційних хвиль із економічними процесами, що забезпечують довгострокову стабільність розвитку курортно-рекреаційних міст та територій. Запропонована модель інноваційного управління дозволяє оцінити ефективність різних стратегій розвитку, сприяє формуванню конкурентоспроможних бізнес-моделей і забезпечує стале зростання курортно-рекреаційного сектору.