ТРАНСФОРМАЦІЇ ГЛОБАЛЬНОГО РИЗИКОВОГО ЛАНДШАФТУ ТА ЇХ ВРАХУВАННЯ ПРИ ФОРМУВАННІ СИСТЕМИ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ - ЧМУТОВА Iryna; ГАЙНАЛІЙ Anastasiia (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Динамічна еволюція глобального ландшафту ризиків вимагає переосмислення традиційних підходів до управління ризиками для вирішення проблем зростаючої складності та взаємозв’язку сучасних загроз. У статті досліджено трансформації глобальних ризиків за останні роки, зокрема такі тенденції, як конвергенція екологічних і технологічних ризиків, а також зростання значення криз у сфері охорони здоров’я, економічної нестабільності та дезінформації. Спираючись на дані звітів про глобальні ризики (2018–2024), визначено короткострокові ризики, пов’язані з безпосередніми соціально-економічними наслідками, та довгострокові ризики, які мають ширші стратегічні наслідки, такі як зміна клімату та втрата біорізноманіття. Дослідження охоплює аналіз ключових систем управління ризиками, зокрема COSO ERM, Balanced Scorecard (BSC), Prevent-Detect-Correct (PDC), Risk-Based Decision Making (RBD), Risk Matrix, NIST, ISO 31000 і COBIT. Проаналізовано адаптивність, сферу застосування та релевантність кожної системи до різних організаційних потреб. COSO ERM і BSC забезпечують інтеграцію управління ризиками зі стратегічними цілями організації, тоді як PDC і RBD підкреслюють значення проактивних підходів, орієнтованих на прогнозні дані. Матриця ризиків спрощує процес визначення пріоритетів, а NIST і COBIT пропонують ефективні методології для управління ІТ-ризиками та ризиками кібербезпеки. ISO 31000 демонструє найбільшу універсальність, пропонуючи гнучкий, заснований на принципах підхід, що застосовується в різних галузях. Особливу увагу приділено застосуванню зазначених систем для управління фінансовими ризиками і забезпечення фінансової безпеки підприємств. Результати дослідження підкреслюють важливість інтеграції управління ризиками в стратегічне планування для підвищення стійкості організацій та їхньої проактивної готовності до викликів. Запропоновані рекомендації сприяють поглибленню дискурсу з питань стратегічного управління ризиками та забезпечують цінні інструменти для організацій, що діють у швидкозмінному ризиковому середовищі.