БІОЕНЕРГЕТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ЕНЕРГЕТИЧНИХ КУЛЬТУР ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА РІЗНИХ ВИДІВ БІОПАЛИВ ДЛЯ ПОДОЛАННЯ ДЕФІЦИТУ ЕНЕРГЕТИЧНИХ РЕСУРСІВ В АПК - БІЛОКІННА, Ілона; ТОКАРЧУК, Діна (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Стаття присвячена актуальній проблемі дефіциту енергетичних ресурсів в Україні, особливо в умовах воєнного стану, та досліджує можливості використання біоенергетичного потенціалу енергетичних культур для виробництва біопалива. Проаналізовано понятійно-термінологічного апарат з фокусом на визначеннях «енергетичні ресурси», «дефіцит», «біоенергетика» та «біоенергетичний потенціал». У статті розглядається роль аграрного сектору у забезпеченні енергетичної безпеки та незалежності країни через вирощування енергетичних культур та виробництво біопалива. Дослідження включає аналіз виробництва основних сільськогосподарських культур в Україні за 2023 рік з детальним розглядом валового збору, урожайності та площ посівів. Автори пропонують власну методику розрахунку теоретичного, технічного та економічно доцільного потенціалу виробництва біоетанолу та біодизелю з різних сільськогосподарських культур, враховуючи специфіку аграрного сектору України. Проведені розрахунки демонструють значний потенціал виробництва біопалива із зернових культур, кукурудзи, цукрового буряка, соняшнику та ріпаку. У статті наголошується на необхідності державної підтримки розвитку біоенергетики в Україні, включаючи фінансові стимули, податкові пільги та сприятливе законодавство.