ОСНОВА УПРАВЛІНСЬКОЇ ВЗАЄМОДІЇ ДЛЯ ПРОСТОРОВОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД У КОНТЕКСТІ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ - ДАНИЛИШИН, Богдан (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Стаття присвячена дослідженню управлінської взаємодії, яка є основою просторового планування та розвитку територіальних громад України, зокрема, в умовах повоєнного відновлення. У дослідженні розглядаються ключові управлінські механізми, спрямовані на забезпечення ефективної координації між різними рівнями влади, громадянським суспільством і міжнародними партнерами. Просторове планування визначено як одну з головних складових стійкого розвитку, що базується на інтеграції європейських стандартів регіонального розвитку та принципі субсидіарності. Акцентовано увагу на актуальних проблемах, таких як дублювання функцій між органами влади, недосконалість стратегічних документів, застарілість Генеральної схеми планування території України та невідповідність бюджетного фінансування делегованим повноваженням. Особливе значення надається розробці нових підходів до просторового планування, які враховують безпековий контекст, демографічні трансформації та потребу в інноваційних рішеннях для розвитку постраждалих регіонів. Підкреслено необхідність адаптації кращих європейських практик регіональної політики, включаючи програмування, фінансове управління та реалізацію інвестиційних проєктів. Рекомендовано відновлення роботи Державного фонду регіонального розвитку на конкурсній основі та створення спеціалізованих інституцій, що сприятимуть координації міжнародного співробітництва та розвитку громад. Результати дослідження демонструють, що управлінська взаємодія є ключовим елементом інтеграції України до європейського простору, забезпечення прозорості у використанні ресурсів та сталого розвитку територій. У перспективі пропонується удосконалення системи стратегічного планування, що включає багаторівневе врядування, сучасні цифрові технології та ефективну реалізацію інвестиційних проєктів для сталого розвитку.