ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ВПРОВАДЖЕННЯ КРЕАТИВНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ «ФАБРИКА ІДЕЙ» У ДІЯЛЬНІСТЬ АРХІТЕКТУРНО-БУДІВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА - МАКАТЬОРА Dmytro; КУБАНОВ Ruslan (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Стаття присвячена дослідженню теоретико-методичних засад впровадження креативної технології управління «фабрика ідей» у діяльність архітектурно-будівельного підприємства. Авторський колектив акцентує увагу на актуальності даної проблеми в умовах сучасного ринкового середовища, коли архітектурно-будівельні підприємства стикаються з високим рівнем конкуренції та швидкими змінами у вимогах споживачів. Для забезпечення успіху та сталого розвитку компаніям необхідно не лише вдосконалювати технологічні процеси, а й впроваджувати новітні методи управління, спрямовані на стимулювання творчого потенціалу співробітників та генерацію інноваційних рішень. У дослідженні розглянуто сутність та основні етапи впровадження «фабрики ідей» на архітектурно-будівельному підприємстві. Визначено, що ключовими кроками є: підготовчий етап, формування робочих груп, організація тренінгів для персоналу, збір та аналіз ідей, розробка стратегій їх впровадження, пілотний запуск, моніторинг і контроль за реалізацією, а також постійне вдосконалення даного елементу креативного менеджменту. Наводиться приклад впровадження «фабрики ідей» для вирішення питання щодо впровадження BIM-технологій на архітектурно-будівельному підприємстві. Детально описано, як реалізуються зазначені етапи у даному контексті. Визначено, що участь у «фабриці ідей» може бути важливим мотиваційним фактором для менеджера-керівника архітектурно-будівельного підприємства. Згідно з вказаними причинами, цей процес стимулює креативність, сприяє взаємодії та співпраці з командою, а також підтримує відкритість до нових ідей. У результаті, участь в «фабриці ідей» підвищує мотивацію менеджера, сприяє розвитку творчого мислення і комунікаційних навичок, а також сприяє знаходженню інноваційних рішень в архітектурно-будівельній галузі. Підкреслюється, що успішне впровадження «фабрики ідей» може стати ключовим фактором підвищення конкурентоспроможності компанії та забезпечення її інноваційного розвитку. У висновках зазначено, що впровадження «фабрики ідей» на архітектурно-будівельних підприємствах дозволяє активно залучати всіх працівників до вирішення ключових завдань, сприяє виникненню нових ідей та вдосконаленню існуючих. Основними перевагами є підвищення ефективності роботи, стимулювання творчості та інноваційного мислення, покращення комунікації та співпраці всередині колективу. Водночас авторський колектив наголошує на важливості належної підготовки персоналу, контролю результатів впровадження та постійного вдосконалення «фабрики ідей» як інструменту креативного менеджменту.