АВТОМАТИЗАЦІЯ ІНЖЕНЕРНИХ СИСТЕМ У ЗАКЛАДАХ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ: ПЕРЕВАГИ ТА ВИКЛИКИ - ПОГРЕБНЯК, Андрій; КУЧЕР, Маргарита; САБІРОВ, Олександр; САЙГАК, Єлизавета; ГРИЦЕНКО, Антон (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У статті комплексно досліджується роль та значення автоматизації інженерних систем у будівлях закладів готельно-ресторанного бізнесу, з акцентом на її вплив на енергоефективність, економічну доцільність та якість обслуговування клієнтів. Сучасні тенденції в готельно-ресторанній сфері диктують необхідність впровадження передових технологій, що дозволяють значно підвищити продуктивність та знизити витрати на експлуатацію будівель. Автоматизовані системи управління, такі як контроль клімату, освітлення, водопостачання та безпеки, не лише сприяють оптимізації ресурсів, але й забезпечують стабільний комфорт для гостей, що є ключовим фактором успіху для будь-якого підприємства в цій галузі. Автоматизація дозволяє здійснювати централізоване управління всіма інженерними системами будівлі закладу готельно-ресторанного бізнесу, що сприяє підвищенню ефективності операційного менеджменту та зменшенню ризиків, пов'язаних з людським фактором. Однак впровадження таких систем стикається з низкою серйозних викликів. Перш за все, це високі початкові витрати на обладнання та програмне забезпечення, а також на навчання персоналу. Інтеграція нових автоматизованих рішень у вже існуючі структури будівель часто вимагає значних технічних і фінансових ресурсів, що може бути стримуючим фактором для багатьох підприємств готельно-ресторанної сфери. Розглянуто питання кібербезпеки, яке набуває все більшої актуальності в умовах глобальної цифровізації. Впровадження IoT-технологій, які використовуються для автоматизації інженерних систем, підвищує ризики несанкціонованого доступу та можливих кібератак, що вимагає впровадження додаткових заходів захисту та моніторингу. Розглянуто перспективи подальшого розвитку автоматизованих рішень у готельно-ресторанному бізнесі. Особлива увага приділяється інноваційним підходам, які можуть сприяти подальшому зниженню витрат, підвищенню ефективності та забезпеченню екологічної сталості об'єктів. Автоматизація інженерних систем вже зараз є однією з ключових складових успішного функціонування сучасних готелів і ресторанів, а її значення буде лише зростати у майбутньому. Підкреслено важливість автоматизації інженерних систем як необхідного інструменту для забезпечення високих стандартів управління та обслуговування у готельно-ресторанному бізнесі. Висвітлені переваги та виклики цієї технології надають важливу інформацію для підприємців, які прагнуть залишатися конкурентоспроможними в умовах швидкоплинних змін на ринку та зростаючих вимог з боку клієнтів та регуляторів. Перспективи розвитку автоматизації, її вплив на стійкий розвиток та роль у забезпеченні безпеки і комфорту гостей роблять цю тему особливо актуальною для подальших досліджень та практичного застосування в галузі. Визначено, що автоматизовані системи дозволяють знижувати витрати на енергетичні ресурси шляхом оптимізації їх використання. Інтелектуальні системи управління кліматом, які адаптуються до змінюваних умов, можуть значно зменшити споживання енергії на опалення та охолодження приміщень. Це не тільки забезпечує економію витрат, але й знижує викиди вуглецю, що відповідає сучасним екологічним стандартам і тенденціям сталого розвитку. Інша важлива перевага полягає в можливості реалізації централізованого моніторингу і управління різними інженерними системами. Це дозволяє забезпечити швидке реагування на будь-які зміни або проблеми, що виникають у будівлі закладу готельно-ресторанного господарства, що, в свою чергу, знижує ймовірність аварійних ситуацій та підвищує загальний рівень безпеки. Системи автоматизації також забезпечують високу точність у контролі за технічними параметрами, такими як температура, вологість і освітлення, що безпосередньо впливає на комфорт та задоволення гостей. Ще однією суттєвою перевагою є можливість збору та аналізу даних. Сучасні автоматизовані системи можуть забезпечити детальну статистику про використання енергетичних ресурсів, що дозволяє ідентифікувати можливості для подальшого зниження витрат і оптимізації роботи систем. Ці дані також можуть бути використані для прогнозування майбутніх потреб і планування технічного обслуговування, що підвищує ефективність експлуатації та знижує ризики непередбачених аварій. Встановлено, що впровадження автоматизації в готельно-ресторанному бізнесі супроводжується і певними викликами. По-перше, висока вартість початкових інвестицій є значним бар'єром для багатьох підприємств, особливо для невеликих готелів і ресторанів. Ці витрати включають закупівлю обладнання, встановлення програмного забезпечення та навчання персоналу, що може бути значним фінансовим навантаженням. По-друге, інтеграція нових автоматизованих систем у вже існуючу інфраструктуру може бути технічно складною. Системи повинні бути сумісними з наявними елементами будівлі та іншими технологічними рішеннями, що вимагає детального планування і координації. Крім того, процес інтеграції може охоплювати модернізацію або заміну старих систем, що також потребує додаткових витрат і ресурсів. Однією з найсерйозніших проблем є питання кібербезпеки. З поширенням IoT-технологій та підключенням різних систем до мережі зростає ризик кібератак і несанкціонованого доступу до чутливих даних. Підприємства готельно-ресторанного бізнесу повинні вжити додаткових заходів для захисту своїх систем, включаючи використання надійних систем шифрування, регулярне оновлення програмного забезпечення і навчання персоналу. Важливим аспектом є також необхідність постійного обслуговування та підтримки автоматизованих систем. Це передбачає регулярне технічне обслуговування, моніторинг роботи систем та вирішення можливих проблем, що можуть виникнути в процесі експлуатації. Наявність спеціалізованого технічного персоналу є важливою умовою для забезпечення безперебійної роботи систем і максимізації їхньої ефективності.