ДЕМОГРАФІЧНІ ФАКТОРИ ЯК СКЛАДОВА ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ВИКЛИКИ ТА ЗАГРОЗИ - НАПОРЧУК, Денис (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Проведено комплексний аналіз сучасного стану та впливу демографічних факторів на економічну безпеку України в умовах воєнного стану. Аналіз охоплює ключові демографічні показники, такі як чисельність населення, вікова структура, народжуваність, смертність, рівень міграції та динаміка чисельності населення працездатного віку. Визначено основні виклики, пов’язані зі зменшенням трудового потенціалу, зростанням демографічного навантаження та порушенням соціально-економічного балансу. Виявлено, що демографічне старіння та масова міграція посилюють загрози економічній безпеці, особливо за рахунок зниження продуктивності праці та збільшення соціальних витрат держави.