МАРКЕТИНГОВЕ УПРАВЛІННЯ МЕДИЧНИМИ ЗАКЛАДАМИ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ - САВЧЕНКО, Ольга; КАСПРИШЕН, Ірина; ДЕМ’ЯНЮК, Олександр (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Стаття присвячена дослідженню важливості маркетингового управління медичними закладами в умовах сучасних змін і глобальних викликів, зокрема в контексті воєнного стану в Україні. Автори акцентують увагу на кризових явищах, які виникли внаслідок війни, зокрема на руйнуванні медичної інфраструктури, матеріальних втрат та значних моральних наслідків для медичних установ і їх працівників. Окрім воєнних викликів, медична система України стикається з багатьма «застарілими» проблемами, такими як структурна недосконалість, низька якість послуг, фінансова незабезпеченість та необхідність реформування управлінських процесів. У статті також розглянуто важливість впровадження маркетингових концепцій та стратегій для адаптації медичних установ до нових умов ринку. Відзначено, що інформатизація, науково-технічний прогрес та міжнародна інтеграція сприяють розширенню спектру медичних послуг, що підвищує конкуренцію в галузі. Маркетингові стратегії, зокрема, трансформація комунікаційних каналів, модернізація організаційно-економічних механізмів та впровадження інноваційних технологій, стають ключовими для забезпечення конкурентоспроможності медичних закладів. Аналізуються дослідження українських учених, які вивчають адаптацію маркетингових стратегій в умовах кризових ситуацій. Окремо зазначається, що одним із найважливіших напрямків є адаптація медичних установ до нестабільного макросередовища, що вимагає гнучкості в управлінні та впровадженні нових інструментів. На прикладі КП «Рівненський обласний госпіталь ВВ» РОР показано, як стратегічне маркетингове управління може забезпечити ефективне функціонування медичного закладу в умовах війни та фінансових труднощів. Особлива увага приділена адаптаційним заходам, таких як організаційне вдосконалення, інновації в технологіях, комунікаційній політиці та підвищенню якості послуг. Стаття підкреслює, що маркетингове управління є критично важливим для подолання викликів сучасності та формування конкурентоспроможності медичних установ, зокрема в умовах соціально-економічних і політичних трансформацій, що мають місце в Україні під час війни.