ОЦІНЮВАННЯ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ В КОНТЕКСТІ КОНЦЕПЦІЇ «РОЗУМНОГО» МІСТА - ГРИГОРУК, Павло (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
В статті розглядаються питання інноваційного розвитку територій в контексті вирішення завдань розбудови інфраструктури відповідно до концепції «розумного» міста. Проведений аналіз літератури підтвердив актуальність такого дослідження. Встановлено, що реалізація завдань розбудови «розумного» міста сприяє підвищенню конкурентоспроможності регіональних підприємницьких структур, підвищенню їх інноваційної активності, що в свою чергу позитивно впливає на якість життя населення. Метою дослідження є оцінювання ступеня реалізації концепції «розумного» міста на регіональному рівні в контексті запровадження діджиталізації та реалізації інноваційних моделей регіонального розвитку Для досягнення мети запропоновано використання технології комплексного інтегрального оцінювання. Визначена система показників, які характеризують процеси цифрової трансформації суспільства та розвитку інноваційної діяльності. Проведена практична апробація запропонованого підходу за даними Державної служби статистики України. Зроблено висновок про досить низький ступінь вирішення завдань регіонального розвитку в контексті концепції "розумного" міста для переважної більшості областей України.