ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ - СКЛЯРУК, Тетяна; НАКОНЕЧНА, Власта (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Впровадження інноваційних технологій є необхідним для адаптації до нових ринкових умов сьогодення, підвищення ефективності та покращення взаємодії між роботодавцями та співробітниками. Такі технології, як штучний інтелект (ШІ), соціальні мережі, автоматизація HR-процесів, платформи для дистанційної роботи та аналітичні системи значно змінюють традиційні підходи до управління персоналом, відкриваючи нові можливості для розвитку організацій. Одним із головних аспектів застосування інноваційних технологій у HR є підвищення ефективності процесів підбору та управління персоналом. Завдяки використанню ШІ та машинного навчання, автоматизовані системи дозволяють здійснювати відбір кандидатів, що забезпечує більш точний і об'єктивний процес найму. Аналізування масиву цієї інформації дає змогу виявляти закономірності в поведінці працівників, що допомагає прогнозувати потенційні проблеми та своєчасно впливати на мотивування персоналу та на ефективність функціонування підприємства загалом. Як результат, можемо оптимізувати витрати на традиційні методи рекрутингу та зменшити вплив людського фактору у прийнятті рішень. Впровадження новітніх технологій сприяє покращенню комунікації між керівниками та підлеглими. Сучасні платформи для управління персоналом дозволяють створювати зручні інтерфейси для моніторингу результативності працівників, а також для розвитку їхніх професійних навичок через онлайн-курси, тренінги та персоналізовані програми розвитку. Автоматизація процесів управління персоналом дозволяє швидко реагувати на зовнішні та внутрішні чинники, а також оперативно підлаштовуватися до нових вимог ринку праці. Інноваційні системи дають можливість забезпечити швидке аналізування та оцінювання ефективності команди та окремих працівників, зокрема, що дозволяє мінімізувати ризики та прийняти ефективні управлінські рішення. Однак успішне впровадження інноваційних технологій в управлінні персоналом залежить від ряду чинників, серед яких ключовими є рівень підготовки персоналу, наявність необхідної технологічної інфраструктури, юридичні аспекти (захист даних, конфіденційність) та організаційна структура підприємства. Підготовлення працівників до використання нових технологій є важливим етапом, оскільки недостатній рівень кваліфікації може призвести до зниження ефективності чи навіть зриву впровадження інновацій.