ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ ВИДАТКІВ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ - МЕДИНСЬКА, Тетяна (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У статті досліджено пріоритетні напрями видатків місцевих бюджетів України в умовах повномасштабного вторгнення рф, акцентовано увагу на складних економічних умовах, з якими стикаються органи місцевого самоврядування в період збройного конфлікту. Проаналізовано динаміку видатків місцевих бюджетів України за 2021-2023 рр. (в тому числі за економічною класифікацією та функціональною ознакою), що дало змогу констатувати орієнтацію місцевих бюджетів на задоволення нагальних потреб населення та покращення безпекової ситуації. Розглянуто зміни у структурі витрат, зроблено акцент на фінансуванні оборони, соціальної підтримки та критичної інфраструктури, які стали основними статтями витрат в умовах кризи. Визначено проблеми й перспективи підвищення ефективності використання бюджетних ресурсів на місцевому рівні, а також необхідності зміцнення міжбюджетних відносин і забезпечення прозорості витрачання державних коштів та необхідності стратегічного планування для забезпечення сталого розвитку територіальних громад в повоєнний період. Виокремлено питання видаткової політики органів місцевого самоврядування видаткової політики органів місцевого самоврядування за напрямом «Економічна діяльність» в умовах війни, в межах якого значною мірою органи місцевого самоврядування формують і розвивають фіскальне середовище підприємницької активності на своїй території. Визначено пріоритетні напрями видатків місцевих бюджетів у контексті здійснення антикризового управління на локальному рівні в умовах повномасштабного вторгнення рф на територію України.