ІННОВАЦІЇ ЯК ДРАЙВЕР КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ АГРОПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ГЛОБАЛЬНОМУ РИНКУ - РОМАНЮК, Олександр (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Глобалізація, зміцнення інтеграційних процесів та сучасні виклики, що стоять перед світовою продовольчою системою, наголошують на важливості підвищення конкурентоспроможності продукції агропромислового комплексу та сільського господарства в цілому. Сучасний розвиток глобального ринку ставить перед агропромисловими підприємствами нові виклики, зокрема необхідність підвищення конкурентоспроможності, адаптації до змінного зовнішнього середовища та забезпечення стійкого економічного зростання. У цьому контексті інновації відіграють ключову роль, виступаючи драйвером, що сприяє оптимізації виробничих процесів, підвищенню якості продукції та ефективному використанню ресурсів. Інноваційна діяльність дозволяє агропромисловим підприємствам не лише задовольняти сучасні запити споживачів, але й прогнозувати майбутні тенденції, формуючи конкурентні переваги на світовому ринку. Особливого значення набувають технологічні, організаційні, цифрові та екологічні інновації, які дають змогу підприємствам забезпечувати сталий розвиток і відповідність міжнародним стандартам. Конкурентоспроможність сільськогосподарської продукції стає дедалі значимішою, оскільки продовольство грає значної ролі у сфері. Зазначено що конкуренція змушує реалізувати резерви виробництва, застосовувати нові технології, розширювати можливості використання вже наявних ресурсів та технологій, саме тому вона вважається основою розвитку економіки та двигуном прогресу. Дослідження проблеми конкурентоспроможності проводиться з урахуванням забезпечення продовольчої незалежності від коливань на світовому ринку, що пов'язано з різними економічними та соціальними умовами. Визначено, що на глобальному ринку конкурентоспроможність агропромислових підприємств залежить від їхньої здатності впроваджувати інновації, адаптуватися до змін і створювати продукти, які відповідають сучасним запитам споживачів. Завдяки прихильності до інновацій, співпраці та цілісному підходу, сільськогосподарський сектор може впоратися з проблемами і вступити в нову еру сталого процвітання.