ФОРМУВАННЯ РИНКУ ПРАЦІ В УМОВАХ МІГРАЦІЇ СПРИЧИНЕНОЇ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЮ ВІЙНОЮ - ПАШКЕВИЧ, Єгор (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У статті досліджно складний зв’язок між міграцією та ринками праці в Європі, демонструючи, як міграція має різний вплив на країни залежно від їх економічного розвитку та структури ринку праці. У країнах-реципієнтах міграція часто допомагає вирішити проблеми нестачі робочої сили, особливо в секторах з низькою кваліфікацією, але в країнах-донорах, таких як Україна, вона сприяє серйозним проблемам, таким як виснаження робочої сили та «відтік мізків». Україна, навіть до початку війни у 2022 році, стикалася з істотними труднощами на ринку праці через високий рівень еміграції, що ослаблювало її робочу силу та перешкоджало економічному зростанню. Однак війна різко загострила ці проблеми, призвівши до масового переміщення людей, різкого зростання безробіття та гострої нестачі кваліфікованих працівників. Було проаналізовано досвід інших країн, що пережили війни, виводячи законодавчі стратегії після конфлікту, які можуть допомогти відновити ринки праці та вирішити пов’язані з міграцією проблеми. Ці приклади надають основу для пропозицій щодо кількох можливих законодавчих заходів, які Україна могла б реалізувати, таких як політики, спрямовані на залучення кваліфікованих мігрантів назад до країни, створення стимулів для створення робочих місць та зміцнення професійної підготовки, щоб задовольнити зростаючий попит на спеціалізовану робочу силу в період відновлення після війни.