БІБЛІОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ ЗВ’ЯЗКУ МІЖ РОЗВИТКОМ ВІДНОВЛЮВАНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ ТА ТІНЬОВИМ СЕКТОРОМ ЕКОНОМІКИ - КАСЬЯН, Денис (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Мета дослідження полягає в аналізі наукових публікацій, які стосуються тем тіньової економіки та відновлюваних джерел енергії. Однією з цілей також є ідентифікація основних дослідницьких напрямків і тем, які перетинаються між тіньовою економікою та питаннями енергетики, зокрема відновлюваних джерел енергії. У наданому дослідженні використано кілька ключових методів для аналізу тематики тіньової економіки та відновлюваних джерел енергії. Бібліометричний аналіз застосовується для оцінки наукової продуктивності у вибраній тематиці на основі даних зі Scopus та інструменту Biblioshiny. Аналіз авторських ключових слів за допомогою тематичних мап і деревоподібних діаграм дозволяє візуалізувати основні напрямки досліджень і їхню еволюцію. Використано закон Лотки для аналізу продуктивності авторів. Кількість наукових публікацій у тематиці тіньової економіки та відновлюваних джерел енергії значно зросла з 2015 року. Найбільший пік публікацій припадає на період 2023–2024 років, що може бути пов'язано зі зростаючою актуальністю питань сталого розвитку та енергетичних реформ. Аналіз продуктивності авторів за законом Лотки показав, що близько 75% авторів публікують лише одну статтю. Лише невелика частка авторів є дуже продуктивними, публікуючи більше двох статей. Важливим результатом є значний рівень міжнародної співпраці в дослідженнях. Більше третини (34,65%) публікацій написано у міжнародному співавторстві. Німеччина та Малайзія мають найвищий рівень міжнародної співпраці, тоді як Індія та Кіпр публікують переважно однокраїнні статті. Тематична мапа ключових слів показує, що з 2023 року тематика досліджень продовжує еволюціонувати, охоплюючи такі поняття, як "країни, що розвиваються", "економічне зростання", "споживання енергії". Наукова новизна результатів дослідження полягає в інтеграції двох важливих напрямків досліджень — тіньової економіки та відновлюваних джерел енергії, що до цього моменту досліджувалися переважно окремо. Практична значущість результатів дослідження полягає в тому, що вони можуть бути використані для формування ефективних політик та стратегій у сфері сталого розвитку, зокрема для боротьби з тіньовою економікою та підтримки переходу на відновлювані джерела енергії. Результати дослідження мають значний практичний потенціал для застосування у політиці, стратегіях управління, а також для міжнародної співпраці у вирішенні проблем сталого розвитку.