ВПЛИВ ІНСТИТУЦІЙНОГО СЕРЕДОВИЩА НА РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА ЕКОНОМІЧНУ БЕЗПЕКУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - КРИВДИК, Михайло (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У статті проведено аналіз інституційного середовища, як одного з ключових чинників впливу на діяльність вітчизняних підприємств в умовах сучасних викликів і загроз. Зокрема, досліджено індекс процвітання країн (The Legatum Prosperity Index™), який використовується для оцінки інституційних умов у різних країнах. Цей індекс відображає комплексну оцінку різних аспектів, які визначають процвітання країни включаючи інституційні фактори, він складається з 12 показників і підкріплюється 67 елементами, які згруповані в три сфери. Індекс процвітання країн дозволяє комплексно оцінити економічні, соціальні та політичні аспекти, що впливають на розвиток бізнесу та інвестиційну привабливість країни. Проаналізовано зміни позиції України в рейтингу процвітання за період 2014–2023 рр. за окремими складовими індексу, а саме безпека та захист, особиста свобода, урядування, соціальний капітал, інвестиційне середовище, ведення бізнесу, інфраструктура та доступ до ринку, розвиток економіки, умови проживання, охорона здоров’я, освіта, екологія, які мають суттєвий вплив на інноваційну та стратегічну діяльність підприємств. За цей період Україна зазнала значних коливань у показниках безпеки, економічної стабільності, соціального капіталу та урядування, що впливає на загальний клімат для ведення бізнесу. Встановлено, що негативні тенденції, такі як зниження рівня безпеки та нестабільність урядування, зменшують інвестиційну привабливість країни та підвищують ризики для підприємств, особливо в промисловому секторі. На основі аналізу визначено основні загрози, які виникають через недосконалість інституційного середовища, що, у свою чергу, підвищує ризики для функціонування підприємств. Запропоновано напрями вдосконалення інституційних умов для посилення економічної безпеки та стабільного розвитку бізнесу в Україні. Викладені у статті результати дослідження можуть бути корисними для підприємств, що прагнуть мінімізувати ризики та адаптувати свої стратегії до викликів зовнішнього середовища.