ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНІ МОДЕЛІ ВИЗНАЧЕННЯ РАЦІОНАЛЬНИХ РОЗМІРІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - ГУТОРОВ, Андрій; ГУТОРОВА, Олена (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Метою статті є побудова стохастичної економіко-математичної моделі визначення раціональних розмірів сільськогосподарських підприємств. Показано, що умовах цифровізації, методологічною основою для раціоналізації розмірів сільськогосподарських підприємств є економіко-математичні моделі, які дають змогу не лише змоделювати вплив факторів, а й визначити найбільш оптимальне їх поєднання для конкретних умов господарювання, форм власності. Встановлено, що більшість досліджень зосереджені переважно на моделюванні раціональної організації землекористування, оптимізації розмірів і структури посівних площ, факторному аналізі концентрації, у т.ч. з використанням виробничих функцій, чи порівняльному і DEA-аналізі ефективності різних за розмірами сільськогосподарських підприємств. Підтверджено, що визначення раціональних розмірів сільськогосподарських підприємств необхідно проводити за результатами їх розподілу за типами спеціалізації та на основі комплексної економічної, екологічної і соціальної оцінки результатів господарської діяльності. Ефект масштабу виробництва в сільському господарстві є динамічною величиною, оскільки для кожного окремого періоду часу існує максимально можливий (граничний) обсяг виробництва продукції, якого можна досягти при цих затратах факторів виробництва. Обґрунтовано, що методологія стохастичного граничного аналізу є дієвим інструментом оптимізації розмірів сільськогосподарських підприємств, дозволяє враховувати як основні фактори виробництва, так і включати до моделі стохастичні фіктивні змінні. Базуючись на фактичних даних щодо результатів господарської діяльності підприємств, стохастичний граничний аналіз дає змогу оцінити досягнутий рівень виробництва та здійснити оптимізаційні розрахунки з урахуванням кращого з варіантів розвитку господарської системи. Доведено, що для підвищення надійності отриманих результатів, узагальнення передового досвіду сільськогосподарського виробництва доцільним є використання методу аналізу оболонки даних на основі моделей супер-ефективності і алгоритму відбору передових господарств, який базується на знаходженні перетину множин сільгосппідприємств за DEA-моделями з постійним та змінним ефектом від масштабу незалежно від їх орієнтації.