ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ - ШИШКА, Ігор (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У статті уточнено визначення поняття «система охорони здоров’я». У статті визначено цілі функціонування системи охорони здоров’я України для подальшого окреслення і впорядкування стратегічних і тактичних завдань її постійного розвитку, а також для виокремлення основних і додаткових функцій системи. Визначено перелік завдань, виконання яких забезпечує досягнення кожної із зазначених цілей. Визначено, що функції системи охорони здоров’я підпорядковані її головним цілям та віддзеркалюють її впорядковану, закономірну і організовану поведінку під час взаємодії із зовнішнім середовищем. Доведено, що упорядкування функцій системи охорони здоров’я відповідно основним цілям її створення дозволить в подальшому проводити більш якісний аналіз ефективності функціонування системи, визначати найбільш перспективні напрями удосконалення взаємодії її окремих елементів, що забезпечить більш ефективне використання обмежених фінансових, людських і часових ресурсів в умовах реформування галузі.