ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ БІЗНЕС-АНАЛІТИКИ З ВИКОРИСТАННЯМ BIG DATA ТЕХНОЛОГІЙ - СТЕЦЬ, Олена; ЛАЗАРЕНКО, Ірина (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Актуальність теми дослідження інформаційних систем бізнес-аналітики з використанням технологій Big Data обумовлена швидкими темпами цифрової трансформації економіки та значним збільшенням обсягів даних, які генеруються у сучасному світі. В епоху глобалізації й інформаційного вибуху компанії змушені швидко адаптуватися до змін на ринку, підвищувати ефективність бізнес-процесів та знаходити нові джерела для зростання. Big Data технології дозволяють підприємствам отримувати цінні аналітичні дані, які неможливо було б отримати традиційними методами обробки даних, сприяючи прийняттю більш обґрунтованих і стратегічних рішень. У період цифрової трансформації, коли нові технології змінюють практично всі аспекти бізнес-середовища, здатність швидко адаптуватися до змін стає ключовим фактором їхнього успіху. Бізнеси прагнуть автоматизувати процеси, підвищити ефективність і покращити взаємодію з клієнтами. В умовах, коли обсяги даних зростають експоненційно, важливо не лише збирати інформацію, а й правильно її використовувати для прийняття стратегічних рішень. Технології великих даних (Big Data) стали однією з основних рушійних сил цієї трансформації, дозволяючи аналізувати величезні масиви інформації для отримання нових знань і бізнес-інсайтів. Big Data відкривають нові можливості для бізнес-аналітики, що дозволяє підприємствам ефективніше використовувати свої ресурси, краще розуміти поведінку клієнтів, прогнозувати ринкові тренди і мінімізувати ризики. Проте впровадження Big Data технологій супроводжується численними викликами, пов’язаними з обробкою та аналізом великих обсягів різнорідних даних. Традиційні інструменти бізнес-аналітики виявляються недостатніми для повного охоплення цього процесу, що вимагає нових підходів та технологій. Актуальність використання Big Data у бізнес-аналітиці зумовлена тим, що в умовах цифрової економіки інформація стає ключовим активом, який може визначати стратегію розвитку. Успішна інтеграція технологій великих даних дозволяє підприємствам не лише підвищити продуктивність, а й залишатися конкурентоспроможними на швидко змінюваних ринках, що є критично важливим у сучасних реаліях. Зважаючи на все вище викладене, актуалізується означена проблематика дослідження. Мета статті – визначення особливостей розвитку систем бізнес-аналітики з використанням Big Data технологій. Засоби бізнес-аналітики, засновані на технологіях Big Data, суттєво прискорюють процес аналізу даних та оцінки ефективності, стаючи незамінними у боротьбі з неефективними бізнес-процесами, виявленні потенційних проблем і пошуку нових можливостей для зростання та прибутку. Така комплексна інтеграція технологій Big Data в інформаційні системи бізнес-аналітики підсилює здатність організацій приймати обґрунтовані рішення, підвищувати конкурентоспроможність та адаптуватися до швидких змін ринкових умов. Застосування інформаційних систем бізнес-аналітики з використанням Big Data технологій приносить значні переваги для компаній, сприяючи модернізації та поліпшенню ряду процесів, таких як ринкові дослідження, оптимізація виробництв, покращення обслуговування клієнтів, попередження шахрайства і крадіжок, вдосконалення маркетингових стратегій, а також розробка нових продуктів і послуг. Усі ці фактори спільно стимулюють розвиток суміжних галузей і, в результаті, сприяють економічному зростанню країни. Використання Big Data дозволяє не лише підвищити ефективність роботи, але й розширити можливості прогнозування, що забезпечує кращу адаптацію до ринкових умов і більш зважене планування. Інтеграція таких технологій робить бізнес-аналітику ключовим інструментом для досягнення конкурентних переваг в умовах цифрової трансформації та швидких змін в економіці. Інформаційні системи бізнес-аналітики, що використовують технології Big Data, стали ключовим інструментом для багатьох сучасних бізнесів, оскільки дозволяють здійснювати глибокий аналіз даних, приймати обґрунтовані рішення та підвищувати конкурентоспроможність на ринку. Завдяки можливості обробки та аналізу величезних обсягів інформації, Big Data технології забезпечують підприємства актуальними знаннями про їхні операції, поведінку клієнтів, стан ринку та інші важливі аспекти, що дозволяє виявляти приховані тенденції, прогнозувати розвиток подій та оптимізувати процеси. Такі системи особливо важливі в умовах високої невизначеності та швидких змін, коли точність і швидкість ухвалення рішень стають вирішальними. Великим плюсом використання Big Data у бізнес-аналітиці є можливість агрегувати дані з різних джерел, як внутрішніх, так і зовнішніх. Системи обробки дозволяють працювати не лише з традиційними структурованими даними, але й з неструктурованими масивами інформації, що дає можливість отримувати ширше уявлення про бізнес-процеси та розуміти взаємозв’язки між різними аспектами діяльності. Проте, впровадження таких технологій не є позбавленим викликів. Великі обсяги даних створюють проблеми з їхньою якістю та безпекою. У зв'язку з тим, що інформаційні системи бізнес-аналітики часто працюють з конфіденційними даними, зокрема про клієнтів та внутрішні бізнес-процеси, особливо важливо забезпечити захист інформації від несанкціонованого доступу. Також проблемою є управління складністю даних – необхідно не лише збирати інформацію, але й систематизувати її для ефективної аналітики. Для цього потрібні висококваліфіковані фахівці та потужні технологічні інфраструктури, що може збільшувати витрати. Ще однією важливою складовою є етика використання даних. Системи Big Data часто працюють з персональною інформацією, тому їх застосування повинне відповідати нормам етики та законодавства щодо захисту даних. Загалом, розвиток і подальше вивчення інформаційних систем бізнес-аналітики з використанням Big Data технологій є критично важливим для сучасних організацій. Це не лише дає змогу досягати вищого рівня операційної ефективності, але й допомагає адаптуватися до змін, що відбуваються в економіці та на ринках. Постійні інновації у сфері Big Data відкривають нові можливості для підвищення точності прогнозів, автоматизації бізнес-процесів та розробки нових продуктів, що в результаті сприяє загальному розвитку бізнесу та економіки.