ПРОЄКТНА АНАЛІТИКА ІНВЕСТУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ТА СТАРТАПІВ В КОНТЕКСТІ ІНТЕЛЕКТУАЛІЗАЦІЇ МАКРОЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ - ВОВК, Ольга; БОЯРИНОВА, Катерина (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Сучасні глобальні тенденції розвитку економіки характеризуються стрімкою інтелектуалізацією всіх сфер діяльності, що передбачає активне впровадження нових технологій, автоматизацію та цифровізацію бізнес-процесів. У цьому контексті особливо актуалізуються питання інвестиційної підтримки стартапів як інноваційних суб’єктів національної економіки, які здатні генерувати та реалізовувати нові ідеї, забезпечуючи динамічний розвиток ринків і суспільства в цілому. Однак процес оцінювання стартапів стає дедалі складнішим через зростання кількості інформаційних та технологічних компонентів, які необхідно враховувати в умовах інтелектуалізації національної економіки. Традиційні методи оцінки стартапів не завжди здатні адекватно відобразити їхній потенціал, ризики та перспективи розвитку. Інтелектуалізація породжує нові виклики, пов’язані з необхідністю врахування таких факторів, як ступінь інноваційності технологій, рівень автоматизації бізнес-процесів, діджиталізація управління та здатність стартапів до адаптації в умовах швидких технологічних змін. Таким чином, актуалізується проблематика дослідження нових підходів та інструментів для адекватної аналітики інноваційного розвитку та стартап-проєктів, їх інвестиційної підтримки в умовах інтелектуалізації макроекономічних систем, що включатимуть в себе комплексне врахування як традиційних економічних показників, так і нових індикаторів, пов’язаних із технологічними інноваціями, людським капіталом та рівнем інтелектуалізації бізнес-моделей стартапів. Такий підхід є критично важливим для інвесторів, державних регуляторів та самих підприємців, оскільки правильна проєктно-аналітична оцінка інвестиційних можливостей, інноваційного розвитку та потенціалу стартапів може стати вирішальним фактором їхньої успішної реалізації та розвитку в умовах сучасної економіки знань. Метою дослідження є поглиблення теоретико-методичних основ та розробка прикладних рекомендацій щодо проведення проєктної аналітики процесів інвестування у інноваційний розвиток та стартапування при детермінізмі інтелектуалізації макроекономічних систем. Прискорення інтелектуалізації, що спровоковано динамічністю розвитку цифрових інновацій та технологій, впливає на спрямованість інноваційного розвитку та ефективність стартапів у національній економіці. Проєктна аналітика стає інструментарієм забезпечення успішності стартапів й дозволяє обґрунтувати ефективність, інвестиційну привабливість, ризиковість та конкурентоспроможність інновацій. Дослідження динаміки інтелектуалізації та інноваційного розвитку національної економіки, а також комплексу критерії оцінювання стартапів дозволяє обґрунтувати сукупність методів проєктної аналітики, котрі спрямовуються на визначення вартості стартап-проєктів, обґрунтовують інвестиційні потреби та доцільність активізації потенціалу, дозволяють оцінити взаємовпливи середовища реалізації інновацій. В умовах інтелектуалізації економіки та активного розвитку стартапів застосування класичних інструментів оцінки, таких як NPV, IRR та PP, потребує адаптації до специфіки інноваційних проєктів з урахуванням додаткових факторів, таких як ступінь інноваційності, технологічна готовність, адаптивність до ринкових змін та рівень автоматизації бізнес-процесів. Поглиблення теоретико-методичних основ та розробка прикладних рекомендацій щодо проведення проєктної аналітики, що поєднує фінансові показники з технологічними та інноваційними індикаторами, обґрунтовує стратегічні вектори інноваційного розвитку, доцільність інвестування та ефективність стартапів в умовах інтелектуалізації макроекономічних систем. Проєктно-аналітичне забезпечення оцінювання стартап-проєктів є важливим у контексті інтелектуалізації економіки, оскільки воно відіграє критичну роль у формуванні успішних бізнес-моделей й інвестиційній підтримці інноваційного розвитку макроекономічної системи. Успіх стартапів багато в чому залежить від їхньої здатності адаптуватися до швидких змін у спрямованості інноваційного розвитку національної економіки, що вимагає постійного дослідження та моніторингу можливостей, ринкових перспектив й інвестиційних ресурсів. Запровадження сучасних проєктно-аналітичних методів дозволяє підприємцям не лише оцінювати свої шанси на успіх, а й виявляти нові можливості для інновацій та розвитку в макроекономічних системах їх функціонування. В процесі проєктної аналітики іноваційного розвитку та стартапування важливо враховувати такі важливі критерії, як ефективність, інвестиційна привабливість та доступність інвестиційних ресурсів і технологій, ринковий потенціал, кваліфікація команди та досвід, що підкреслює необхідність комплексного підходу до оцінювання стартапів для забезпечення їх успішного розвитку. Інтелектуалізація макроекономічної системи підштовхує стартапи до впровадження нових технологій й інновацій, що підвищує їх конкурентоспроможність. Використання аналітичних інструментів для моніторингу ринкових тенденцій, поведінки споживачів та ефективності бізнес-процесів є критично важливим для досягнення стійкого зростання в умовах динамічної інтелектуалізації. Стартапи, які активно інтегрують інноваційні рішення, здатні швидше реагувати на зміни в ринковому середовищі та адаптувати свої стратегії. Незважаючи на виклики, які існують у сучасному економічному середовищі, українська стартап-екосистема має значний потенціал для розвитку. Інвестиції в інфраструктуру для інноваційного підприємництва, підтримка з боку держави, а також активна діяльність інноваційних хабів і бізнес-інкубаторів можуть суттєво сприяти зростанню стартапів. Подальше вдосконалення методів проєктної аналітики стартапів стане запорукою їхньої конкурентоспроможності та успіху в умовах інтелектуалізації та інноваційного розвитку макроекономічних систем.