БРЕНДУВАННЯ ТА БРЕНДИНГ У СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ЦИФРОВИМ МАРКЕТИНГОМ КОМПАНІЇ - ТЕРЕХОВ, Дмитро; ЖЕЛАВСЬКА, Наталія (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У статті досліджується значення брендування та брендингу як ключових інструментів у системі управління цифровим маркетингом, що використовується для підвищення конкурентоспроможності підприємства та залучення нових клієнтів. Зроблено акцент на відмінностях між поняттями "брендування" та "брендинг". Брендування розглядається як процес створення та втілення конкретних елементів ідентичності бренду, таких як логотип, кольорова палітра, шрифти та інші візуальні атрибути. У свою чергу, брендинг охоплює ширший спектр стратегічних дій, спрямованих на формування сприйняття бренду споживачами та підвищення його цінності на ринку. У статті розглянуто основні компоненти брендування, такі як розробка візуальної ідентичності бренду, позиціонування на ринку, створення контенту та оптимізація користувацького досвіду (UX — User Experience) у цифровому середовищі. Також проаналізовано інструменти брендингу, включаючи соціальні мережі, контент-маркетинг, email-маркетинг, SEO (Search Engine Optimization), SEM (Search Engine Marketing) тощо. На прикладах діяльності компаній Nike, Starbucks і Coca-Cola показано, як ефективне застосування цих інструментів сприяє успішному брендуванню та загальному брендингу компаній у цифровому маркетингу. У статті наводяться статистичні дані, що підтверджують зростання впізнаваності брендів, підвищення залученості аудиторії, зростання доходів з електронної комерції та мобільних додатків. Результати дослідження свідчать про те, що правильне використання брендингу у цифровому маркетингу не лише підвищує впізнаваність бренду, але й створює лояльну аудиторію, яка активно взаємодіє з брендом. Це, в свою чергу, забезпечує стабільний ріст доходів та довгострокову конкурентну перевагу на ринку. Стаття має практичне значення для маркетологів та менеджерів, які прагнуть успішно адаптувати свої бренди до викликів та можливостей цифрового середовища.