ГЛОБАЛЬНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ СВІТОВОГО РИНКУ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ: ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ІТ-ПІДПРИЄМСТВ - ШВИДКА, Оксана; БОРОДАВКО , Олександр; ТОРСЬКИЙ, Ігор (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У статті досліджуються глобальні тенденції розвитку світового ринку інформаційних технологій (ІТ), що визначають нові можливості та виклики для ІТ-підприємств. Проаналізовано ключові фактори, які впливають на ринок, зокрема розвиток штучного інтелекту, хмарних технологій, обробки великих даних та Інтернету речей. Визначено основні проблеми, з якими стикаються ІТ-компанії, такі як конкуренція за таланти, кібербезпека та політична нестабільність у різних регіонах. Окремо розглянуто роль ІТ-аутсорсингу, який залишається важливим інструментом оптимізації витрат та підвищення ефективності бізнесу. Досліджено вплив новітніх технологій на трансформацію бізнес-моделей, що змушує компанії постійно адаптуватися до змін. Наголошено на необхідності інвестицій у розвиток компетенцій працівників та впровадження інноваційних рішень для збереження конкурентних переваг. Підкреслено важливість стратегічного управління та гнучкості у відповідь на глобальні економічні та політичні виклики. Розглянуто вплив регуляторних змін на діяльність ІТ-підприємств, зокрема посилення контролю за обробкою даних. Визначено потенціал географічного розширення ринку ІТ, де ключовими гравцями залишаються країни Азії, хоча і з певними викликами для інших регіонів, таких як Україна. Зроблено висновок, що успішне функціонування ІТ-компаній у сучасних умовах залежить від їх здатності до швидкої адаптації, ефективного використання технологій та стратегічного управління інноваціями.