ЦИФРОВІЗАЦІЯ МАРКЕТИНГОВИХ КОМУНІКАЦІЙ У КРЕАТИВНОМУ БІЗНЕСІ ЯК КЛЮЧОВИЙ ФАКТОР ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - КУЧЕРУК, Олександр; БОЛОТНИЙ, Юрій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У статті досліджується значення цифрових маркетингових комунікацій у креативному бізнесі як ключового чинника підвищення конкурентоспроможності підприємств. Розглянуто сутність, виклики та перспективи розвитку цифровізації в умовах глобалізації. Аналізуються основні аспекти інтернет-маркетингу, такі як глобальність, таргетування, взаємодія, метрики та аналітика, різноманітність каналів, створення контенту та мобільність. Визначено, що цифрові маркетингові комунікації дозволяють бізнесу створювати унікальні пропозиції та формувати конкурентні переваги на ринку, забезпечуючи ефективну взаємодію з цільовою аудиторією. У статті також розглядаються виклики, пов’язані з цифровізацією, такі як захист даних споживачів, фінансові та технічні обмеження, а також перевантаженість інформацією. Визначено перспективні напрями розвитку цифрових маркетингових комунікацій, включаючи використання штучного інтелекту, інтерактивного контенту, автоматизацію маркетингових процесів та мобільний маркетинг. Особливу увагу приділено аналізу застосування штучного інтелекту для аналізу великих обсягів даних і розробки персоналізованих стратегій залучення споживачів. Впровадження технологій віртуальної та доповненої реальності розглядається як засіб створення інтерактивного контенту, що підвищує залученість аудиторії. Автоматизація маркетингових процесів сприяє оптимізації витрат і підвищенню ефективності кампаній, тоді як зростання мобільного маркетингу відповідає тенденціям використання мобільних пристроїв, що забезпечує нові можливості для досягнення споживачів. Стаття також розглядає роль інновацій та унікальності як основних драйверів успіху в креативному бізнесі, де цифрові маркетингові комунікації дозволяють створювати цінність для клієнтів і формувати стійкі конкурентні переваги. Зроблено висновок, що цифровізація маркетингових комунікацій є не лише необхідною умовою для збереження конкурентоспроможності в сучасному бізнес-середовищі, але й важливим чинником стійкого розвитку підприємств у довгостроковій перспективі.