УПРАВЛІННЯ ГРУПОВОЮ ДИНАМІКОЮ В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ПОТЕНЦІАЛУ КРЕАТИВНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - МИХАЛЬЧУК Ihor; СТАДНИК Valentyna (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Досягнення підприємствами конкурентних переваг у економіці відкритого типу неможливе без повноцінного використання можливостей людського інтелекту, який здатний проявляти креативність у вирішенні проблем бізнесу. Професійні компетенції та креативність працівників дають змогу продукувати нове знання і розробляти способи його практичного використання для досягнення кращої економічної результативності бізнес-процесів. Креативні можливості людей зростають за умови ефективного управління відносинами в робочих групах. Метою дослідження визначено обґрунтування доцільності використання методологічних підходів теорії групової динаміки для розвитку креативного потенціалу підприємницьких структур в контексті забезпечення їх конкурентоздатності. У статті наведено модель розвитку групи та акцентовано на специфічних завданнях менеджменту для досягнення психологічної зрілості робочої групи до виконання інноваційних завдань, які відрізняються взаємозалежністю. Введено термін «інноваційна продуктивність групи», яким означено її здатність до систематичного створення нових, затребуваних споживачами ціннісних пропозицій для інноваційно-чутливих сегментів ринку. До таких секторів запропоновано віднести ті, що опираються на сучасні науково-технологічні досягнення у процесах створення споживчих цінностей та можуть формувати нові ринкові запити і нові ринкові ніші. Аргументовано, що здатність до інноваційної продуктивності сприятиме зростанню конкурентоспроможності малого та середнього бізнесу на високо динамічних і високо конкурентних споживчих ринках та в інноваційно-залежних секторах економіки. Підкреслено, що розвиток таких секторів важливо для відновлення економічної потуги України в умовах війни і повоєнної розбудови.