ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - ТУЛЬЧИНСЬКА, Світлана; ГАВРОНСЬКИЙ, Артем (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Стаття присвячена виокремленню перспективних напрямів інноваційного розвитку територій в сучасних умовах. Актуальність дослідження обумовлена тим, що інноваційний розвиток на сьогодні є визначальним для підвищення конкурентоспроможності економіки на державному та регіональному рівнях. Перехід до нової інноваційної моделі розвитку територій дозволить забезпечити сталий розвиток економіки з врахуванням та використанням її існуючого потенціалу та сприятиме повоєнному відновленню України. Визначено, що основними факторами, які впливають на інноваційний розвиток територій являються: нормативно-правові, організаційно-управлінські, фінансово-економічні, техніко-технологічні, екологічні, соціальні та інформаційні фактори. Окреслені фактори сприяють активізації та стимулювання інноваційного розвитку територій. До основних напрямів сприяння інноваційного розвитку територій відносяться: розвиток інфраструктури, освіта та наука, підтримка бізнесу, фінансова підтримка інноваційного розвитку територій, технологічні парки та інкубатори, екологічні інновації, регуляторні та політичні заходи, культурні та соціальні аспекти.