ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ФОРМУВАННЯ ДОХОДІВ БЮДЖЕТІВ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - ЮРЧИШЕНА, Іванна; СИВУЛЬСЬКА, Наталія; ПИСЛИЦЯ, Анна (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Від ефективного функціонування багаторівневої бюджетної системи залежить виконання важливих соціально-економічних завдань, в тому числі економічний розвиток країни та якість життя населення. У статті досліджено реформу фінансової децентралізації в Україні та наслідки її впливу на формування дохідної частини бюджетів. Проаналізовано та систематизовано основні тенденції доходів Державного та місцевих бюджетів України, їх структуру, рівень централізації фінансової системи держави за останні десять років. Результати дослідження представлено графічно для кращої візуалізації. Особлива увага приділена вивченню впливу зовнішніх негативних чинників, зокрема, збройної агресії проти України, на об’єкт дослідження. Авторами запропоновано можливі напрями поглиблення реформ задля подолання протиріч та подальшого розвитку як окремих регіонів, так і всієї держави.