ОЦІНКА СТРУКТУРИ ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ БАНКІВ УКРАЇНИ - БЕРЕЗОВИК, Вадим (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
В статті розглянуто власний капітал як елемент банківського капіталу, що відповідно до міжнародних та національних стандартів поділяється на основний та додатковий. Проаналізовано сукупний власний капіталу банківського сектору України в розрізі основного та додаткового. Аналіз стану основного капіталу в розрізі складових демострує нестабільність динаміки пов’язану з невизначеністю. Структура основного капіталу не зазнала суттєвих змін: домінантною, природньо, є частка фактично сплаченого зареєстрованого статутного капіталу. Основний капітал є основою стійкості банку, але, незважаючи на значний запас капіталу на рівні системи, окремі банки залишаються вразливими до ризиків, головним чином через потенційні додаткові кредитні збитки від війни. Аналіз темпів приросту складових додаткового капіталу банків України підтверджує нестабільний характер та захисну функцію додаткового капіталу. В структурі складових додаткового капіталу домінують розрахунковий прибуток поточного року та нерозподілений прибуток, що склалося внаслідок переважання операцій з державними цінними паперами та депозитними сертифікатами НБУ. Розглянуто міжнародного досвіду запровадження податку на прибуток та його імплементація у вітчизняну практику. Проаналізовано основні регулятивні зміни в структурі капіталу вітчизняних банків.