ЕМПІРИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ МІСЦЯ ТА РОЛІ ПОДАТКІВ У СУСПІЛЬСТВІ - РУЖИЦЬКИЙ, Юрій; ПОКОТИЛОВА, Олена (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Уряди держав встановлюють податки зі своїх громадян і підприємств як засіб формування державних доходів, які потім використовуються для задоволення державних потреб. Крім того, податки використовуються для перерозподілу багатства, зменшення соціальної нерівності та сприяння економічній справедливості. Відповідно існують різні види податків, найбільш поширеними з яких є: прибуткові податки; податки на споживання; податки на багатство; податки на прибуток бізнесу; спеціальні податки (акцизи). Країна формує свою структуру податкових надходжень залежно від державної фінансової політики. Світова практика показує, що прибуткові податки переважають у структурі податкових надходжень розвинутих каїн, а податки на споживання – у країнах, що розвиваються. Податки виконують важливу роль в економіці: від нагромадження ресурсів до регулювання економічного зростання. Уряди також використовують податки як засіб стримування небажаних видів діяльності, таких як споживання спиртних напоїв, паління тощо. Податки використовуються урядами для фінансування державних і громадських соціальних проектів, а також створення сприятливого бізнес-середовища в країні для економічного зростання. Держава надає великого значення розвитку людського капіталу, і освіта займає центральне місце в цьому розвитку. Кошти від податків спрямовуються на фінансування, облаштування та утримання системи закладів освіти. Без податків державні внески в сектори соціального захисту населення та охорони здоров'я були б неможливі. Податки йдуть на фінансування таких послуг як охорона здоров’я, медичні дослідження, соціальне забезпечення тощо. Іншими важливими секторами є розвиток інфраструктури, транспорту, житлового будівництва тощо. Окрім соціальних проектів, уряди також використовують зібрані податки для фінансування секторів, які мають вирішальне значення для добробуту їхніх громадян, таких як безпека, наукові дослідження, захист навколишнього середовища тощо. Воєнні дії на території України змінили основне призначення податків, зменшилась їх роль у формуванні доходів бюджету, значно зросли видатки бюджету, які не притаманні у мирний час.