ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНІ ІНСТРУМЕНТИ ПОСИЛЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМНИЦЬКОГО СЕКТОРА НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - БІЛИК, Вікторія (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У дослідженні звернено увагу на проблематику забезпечення інвестиційної безпеки на секторальному рівні. А саме на рівні підприємницького сектора національної економіки зі застосуванням в таких цілях фінансово-економічного інструментарію державного регулювання економіки. Метою дослідження визначено формування системи дієвих фінансово-економічних інструментів посилення інвестиційної безпеки підприємницького сектора національної економіки України в умовах нестабільності. Надано змістову характеристику поняття інвестиційної безпеки підприємницького сектора національної економіки та визначено її місце з-поміж понять інвестиційного «клімату», «привабливості» та «конкурентоспроможності». Інвестиційну безпеку підприємницького сектора запропоновано трактувати як стан захищеності інвестиційних процесів від внутрішніх та зовнішніх викликів, ризиків і загроз, а також інвестицій та повернення капіталу, майна й активів суб’єктів підприємництва; спроможності реалізувати власні інвестиційні інтереси. Визначено систему фінансово-економічних інструментів посилення інвестиційної безпеки підприємницького сектора національної економіки України в умовах кризи, реалізація яких орієнтована на зниження рівня зносу та технологічну модернізацію основних засобів суб’єктів підприємницького сектора; зростання обсягів, а також рівня інвестування відносно вартості активів суб’єктів підприємницького сектора; збільшення частки зовнішнього інвестування в структурі капіталу суб’єктів підприємницького сектора, чисельності інвестиційних проєктів (у т. ч. за рахунок прямих іноземних інвестицій), що реалізуються суб’єктами підприємницького сектора, обсягів інвестицій та масштабування інвестиційних проєктів суб’єктів підприємницького сектора в інноваційно-технологічній сфері. Реалізація визначених інструментів у сукупності орієнтована на системний підхід до посилення інвестиційної безпеки у підприємницькому секторі національної економіки України в умовах кризи.